Memang Potong Stim Betul Bro, Putus Selera Lepas Tengok Tindakan Pekerja Di Restoran 24 Jam Ini. Kembang Tekak Aku.

Loading...

Video yang dimuat naik oleh Iky itu viral di media sosial menunjukkan seorang pekerja sebuah restoran mamak sedang menguli tepung tanpa memakai sarung tangan, topi dan jelas sekali telah melanggar peraturan pengendalian makanan.

Rakaman yang dipercayai di rakam di sebuah restoran 24 jam di kawasan Cheras itu menimbulkan rasa kurang senang netizen yang rata-ratanya kembang tekak setelah menonton video tersebut.

“Baru lepas order roti bom dengan roti canai. Bawa keluarga minum petang. Putus selera tengok. Boleh kot uli di tempat tertutup atau beli mesin uli.

“Sampai lengan nuhhh, siap tarik lap peluh bagai. Hangpa tengoklah sendiri. Telan air liur tak tahu nak makan ke tak,” demikian tulis Iky Faiereyl di laman Facebooknya.

Dalam rakaman video berkenaan, pekerja terbabit dilihat sempat mengelap peluh di dahinya sebelum menyambung semula kerja-kerja menguli tepung yang dipercayai untuk membuat menu utama di restoran berkenaan.

Selain itu, sisa-sisa tepung yang melekat di kedua-dua belah lengannya juga turut di gosok dan diuli semula bagi mengelakkan pembaziran.

Dalam kes yang berlainan, seorang pelanggan yang makan di Restoran BBS Selayang memuat naik status yang memberi peringatan buat semua yang berada di luar sana agar berhati-hati untuk pergi makan di Restoran BBS Selayang kerana hidangan mereka yang tidak bersih selain turut memberi alasan yang sangat menyakitkan hati pelanggan tersebut.

Malah, mereka juga dilemparkan dengan kata-kata kesat oleh pelayan restoran berkenaan. Ikuti luahan hati pelanggan berkenaan.

Potong Stim Betul, Putus Selera Lepas Tengok Tindakan Pekerja Di Restoran 24 Jam Ini. Kembang Tekak Aku.

Baca pendedahan di bawah:

Pengumuman kepada rakan-rakan. Jangan makan kat RESTORAN BBS Selayang Jaya berhampiran Maybank sebab petang tadi, saya dan rakan pergi makan di sana.

Semasa makan, saya melihat benda yang pelik di nasi yang saya tengok dengan teliti dan didapati benda itu ialah lipas.

Saya terkejut dan tanya pada pemilik (perempuan) kedai itu dan dia menjawab,

“Benda ini (lipas) semua biasa ada di restoran,”

Lagipun pemilik kedai itu tak tahu melayan pelanggan sebab semasa rakan saya menyuruhnya membersihkan premisnya itu, wanita itu marah dan melemparkan kata-kata kesat sambil dalam nada menakut-nakutkan kami yang restorannya itu juga ada lipas, cicak, tikus dan pelbagai lagi spesis serangga.

Ini satu lagi kisah benar pasal mamak ni. Ianya berlaku di PRESINT 9, PUTRAJAYA dekat Avon. Seorang makcik ni lalu belakang kedai mamak ni. Dia nampak mamak ni na la punye tengah menguli tepung. Kalau uli dengan tangan takpe jugak.

Ini dia uli dengan KAKI!!. Eeee uwekkks. Kedai mamak kat situ ada 2. Satu pekerja2 dia pakai apron merah, satu kedai lagi apron putih. Yang makcik tu nampak ialah di kedai pekerja2 yang pakai apron putih.

Secara keseluruhannya bolehlah dikatakan kebanyakan mamak ni pengotor. So sendiri mahu ingatlah ye. Seelok-eloknya elaklah makan di kedai yang diragui kehalalannya. Banyak lagi kedai melayu…. Kedai melayu pun ada jugak jual roti canai dan teh tarik.

Untuk pengetahuan semua, beberapa bulan yang lalu saya juga terperasan ketika tengah makan di salah satu kedai MAMAK depan apartment tempat saya tinggal di PUTRA PERDANA PUCHONG.. Saya ternampak salah sorang pekerja dalam kedai mamak buat kerja2 kat dapur dan tiba2 keluar dukung anak ANJING lepas kat luar kedai then masuk ke dapur balik.

Terus saya berhenti makan dan tanya pekerja tu.. You ISLAM? Dengan takut2 dia jawab saya hindu tapi BOSS saya ISLAM. Saya suruh dia panggil BOSS dia and BOSS dia datang minta maaf. Saya cakap “maaf kepala hotak you!!!”

Saya tanya dia “you ISLAM???” Dia jawab ya! Saya bayar dan terus blah. Sejak hari tu aku dah tak jejak lagi ke kedai MAMAK! Yang aku marah sangat kat kedai tu ada frame Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar-besar.

Baru aku perasan tak semua MAMAK tu ISLAM, RAMAI PEKERJA HINDU dan tak semestinya ada Ayat Qursi + ALLAH & MUHAMMAD besar -besar tu HALAL .. dan RAMAI yang ISLAM selamber je makan… So yang tak perasan lagi berhati2 !!!….

AWAS DAN BERHATI-HATI KALAU NAK MAKAN DI KEDAI MAMAK…!!!! !

Restoran Mamak DI ALOR SETAR.

Di suatu ketika dahulu….. kami ada membuat satu program di salah satu hotel di tengah bandaraya Alor Star. Kami menjemput seorang ustaz dari Majlis Agama untuk membacakan do’a pembuka tirai.

Kebetulan ustaz itu diberikan kerusi sebelah dengan saya dan kami pun berbual2. Ustaz itu meminta saya menyampaikan kepada kawan2 muslim dan muslimat akan satu perkara yang menghantui hati dan perasaannya, iaitu pihak Majlis Agama telah menjalankan siasatan dan serbuan dan mendapati bahawa

“SEMUA KEDAI2 MAMAK DI ALOR STAR DAN SEKITARNYA ADALAH ‘CONFIRM’ HARAM DIMAKAN kerana TAUKE2 CINA ADALAH PEMBEKAL AYAM kepada restoran2 mamak tersebut!”

Terkejut! Saya bertanyakan kepada ustaz itu…mengapakah perkara ini, dgn kuasa yang ada pada Majlis Agama, tidak disebarkan kepada umum? Jawapan ustaz …….. mamak2 tu telah mengikat kontrak bekalan ayam dengan tauke2 cina dan sekiranya Majlis Agama membuat tindakan drastik dan kontrak bekal ayam terjejas maka tauke2 akan saman mamak2 dan mamak2 pula akan saman Majlis Agama…..”

Permintaan ustaz, “Tolonglah anta sebarkan kepada kawan2! Itu sahaja yang ana mampu”

RESTORAN INSAF, JLN TUANKU ABD RAHMAN
-Kisah Benar-Nasi Beriani-

Assalamualaikum. Last week kawan saye gi makan kat RESTORAN INSAF kat Jln TAR.. Lepas makan tu, dia nak gi basuh tangan kat belakang kedai. Lepas selesai membasuh & menyabun tangan yang bau kari tu….dia gi kat tempat lauk untuk tapau sebungkus nasi beriani lagi untuk member.

Nak dijadikan citer……kawan saya ni ternampak bekas nasi beriani yang digunakan disaluti dengan SPENDER LELAKI CAP BUAYA BERWARNA PUTIH.. TANG GETAH SPENDER DIIKAT NGAN GETAH….apa lagi…….. dia terus mintak cancel dan bayar nasik yang telah ditelan tadi…….. sampai kat opis…. dia terus muntahkan nasik tadi dan sebarkan kat kengkawan lain yang tak pergi………

Satu lagi sesiapa yang suka makan makanan mamak, AWASLAH! BUKAN SEMUA MAMAK TU ISLAM!! Jangan asal nampak macam mamak jer terus pergi makan. Contoh paling jelas, sesiapa yang selalu ke Wisma Central, ada satu stall bawah accelator/tangga, dekat2 dengan kedai2 handphone tu…

Tengok satu stall namanya “BK CORNER” (mungkin Bala Krisnen Corner!!). Kalau terlalu lapar dan tengok sekali imbas nampak OK! Yang kerja kat situ ada dua orang pompuan Indon! TAPI CUBA TELITI SIKIT…!

Tengok pada dua orang India/Mamak tu… tengok kat tangannya ada ikat benang kuning??!! Dan kalau datang awal2 pagi 7..00-7.30 , mereka akan pakai ‘calit sarjan’ kat dahi…??? MAMAK ISLAM KE TU??

Lagi 1 sesiapa yang selalu ke pasar PUDU, ada satu stall kat belakang stesen minyak ESSO . Kat situ ramai kita tengok orang Melayu singgah makan roti canai! Buta ke mereka?? Cuba perati. Sah-sah pompuan India tu pakai benang merah kat lengan dan kekadang dia laki-bini pakai ‘calit-sarjan kat dahi’!!

Kenapa tak mau susah sikit, cross jln.. Kenapa makan makanan yang was-was macam tu???

Wallahuaklam. BANYAK lagi kisah yg saya telah dengar dari kekawan

Restoran mamak SHAH JAHAN MAJU di SETIA WANGSA.

Kawan kpd kawan saya telah terjumpa benda yg berketul di dalam kuah roti canai. Pada mulanya dia sangkakan ianya biji asam jawa tetapi setelah diamati betul2 rupa-rupanya adalah NAJIS yg beku(mungkin kepala taik krn ianya keras sedikit). Tuan restoran tersebut mahu menutup mulut kawan saya dgn memberi RM2000.00.

Mungkin pekerja restoran tak tahu dan telah mencedok di peringkat paling bawah dlm periuk kuah dal atau kari. Sekarang restoran ini tak berapa maju jika dibandingkan dgn sebelumnya.. Hanya org yg tak tahu sahaja yg terus makan di restoran tersebut.

Ini semua adalah manderam ataupun sihir dgn tujuan utk melariskan makanan mereka walaupun pada hakikatnya tidak sesedap jika dibandingkan dgn tempat lain. Makanan yg bersih jika dicampurkan dgn bahan kotor akan menjadi kotor secara automatic

DI LEBUH AMPANG KL, ada sebuah restoran mamak yg baru dibuka iaitu RESTORAN MAJU CURRY HOUSE IAITU rangkaian SHAH MAJU. Ke mana perginya nama Jahan itu? Sama juga spt yg berlaku di kedai NASI LEMAK ANTARABANGSA yg terletak di KG BARU, KL.

Satu hari seorg lelaki yg alim telah dipelawa oleh kawannya utk belanja makan di kedai tersebut. Tiba2 beliau ternampak seekor TOYOL sedang kencing di dalam periuk nasi lemak.

Dia pun menyuruh kawannya cancel order dan menceritakan kenapa sebabya dia tak nak makan di kedai itu. Mungkin tuan punya kedai telah meminta pelaris dari tok bomoh tanpa mengetahui tentang toyol tersebut krn bomoh sememangnya takkan beritahu. Tambahan pula tuan kedai tidak boleh melihat toyol dengan mata kasar….

Wallahualam. …

Amalan pengotor adalah budaya warganegara India

Bukan nak lekehkan bangsa, tapi secara kebetulan saya selama ini hanya melihat orang berbangsa India saja yang buat kerja sebegitu. Malah saya pernah lihat seorang India selamba saja melancap di tepi jalan satu ketika dulu ketika sedang berada di dalam bas awam.

Potong Stim Betul, Putus Selera Lepas Tengok Tindakan Pekerja Di Restoran 24 Jam Ini. Kembang Tekak Aku.

Mungkin dia rasa tak ada orang dapat melihatnya dalam keadaan tersorok sedikit sedangkan dari kedudukan dalam bas yang tinggi aksi lucahnya boleh ditonton. Saya pula yang rasa malu kerana selain dari saya ada lagi ramai orang yang berada di tepi berdiri terlihat aksi yang sama, tambah pula mereka wanita. Malu yang amat sangat jadinya.

Kita boleh rumuskan dalam keadaan sebegitu orang yang sanggup buat semua kerja kotor samada kencing tepi jalan, berak tepi lorong dan melancap dalam semak hutan tepi perhentian bas adalah amalan mereka yang kurang siuman. Kerana budaya bermaruah dan ada perasaan malu itu sudah ada dalam bangsa rakyat Malaysia yang normal.

Potong Stim Betul, Putus Selera Lepas Tengok Tindakan Pekerja Di Restoran 24 Jam Ini. Kembang Tekak Aku.

sumber: mediabergetah

Loading...